dilluns, 21 d’octubre del 2013

Brutalitat camuflada

Si viatgeu a Vietnam, molts cops us trobareu amb que us ofereixen, de manera il·legal, bilis d'ós, si si, bilis d'ós. Us l'oferiran dient-vos que aporta virilitat als homes i que és una mena d'afrodisiac. No us ho creieu, és mentida. Antigament es feia servir com a producte medicinal a Xina, pels atacs de pedra a la vesícula, per eliminar els calors al fetge o millorar la visió. Amb els anys es van trobar subsitutius a aquest producte, com ara l'Aloe Vera.

El cas és que a Veitnam s'extreu la bilis de l'ós negre asiàtic per fins més aviat comercials (purament comercials). Aquest producte s'ofereix principalment de dues maneres: en beduga (xarrups) o en píldora.

Bilis d'ós líquida

Bilis d'ós en píldora

Fins aquí el que pot arribar a provocar-nos aquest fet és angunia o repulsió pel fet de saber què és (la bilis és el líquid que produeix el fetge, aquell líquid grog-verdós que treiem vomitem i no tenim aliment a l'estómac.). Però el pitjor de tot és d'on prové aquest producte i com s'extreu.

Fa 3000 anys, quan el seu ús era medicinals, els óssos es caçaven i es mataven, a continuació se'ls extreia la bilis. A causa de la gran efectivitat que tenia el producte, la caça va anar augmentant i, paral·lelament i per altres causes, la desforestació. Això va provocar que aquests óssos, coneguts com a óssos negres asiàtics, anessin desapareixent i, per tant, el preu de la bilis va pujar de manera considerable. 

Als anys vuitanta, els granjers van veure aquesta pujada de preus com una porta oberta al negoci amb aquesta substància. Aquest negoci prometia la cura o tractament per un munt de malalties, incloent l'hepatitis, i l'augemnt de la virilitat. Es van començar a capturar óssos joves i sans en vida i a tancar-los dins de gàbies resistents per evitar que les destruissin. Se'ls adormia amb un sedant molt potent i se'ls extreien aproximadament uns 2kg de bilis per cada any i mig de vida.

Aquesta tàctica va seguir dins la legalitat fins l'any 2005, però segueix practicant-se per caçadors furtius i granjers il·legals. Múltiples associacions animalistes han salvat a centenars d'óssos d'aquesta esclavitut durant aquests últims anys, però la policia es limita a confiscar flascons, sense evitar o prevenir la continua comercialització amb la bilis d'ós.

Aquesta és la realitat d'una brutalitat camuflada pels negocis i la medicina:







Us adjunto un vídeo que he trobat a Youtube sobre el tractament dels óssos a aquestes granjes il·legals (El vídeo està en anglès però el que compta són les imatges): Vídeo sobre el maltracte dels óssos negres a Àsia

També us adjunto dues pàgines web que poden ajudar-vos a comprendre millor aquest fet i donar més informació sobre el tema als més interessats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada