dilluns, 2 de desembre del 2013

El vegetarianisme: El meu estil de vida

Com ja he comentat, ja fa un temps que sóc vegetariana i he cregut que seria interessant que us expliqués les bases, els motius i els beneficis d'aquesta dieta.

El vegetarianisme és un règim alimentari molt antic que es remunta al segle 6 a.C i que té com a principi l’abstenció de carn i peix en la dieta diària. La seva base són els vegetals, cereals, llegums i fruites. Els tres motius principals pels quals una persona decideix ser vegetariana són la salut, els drets dels animals i l'ecologisme


Comencem parlant del motiu saludable:
Es desaconsellen els aliments en conserva i congelats, els aliments que són privats del seu valor nutritiu i aliments i begudes industrials. S'aconsellen els cereals i el sucre de canya integrals, la sal marina no refinada, fruita del temps o seca i olis vegetals naturals. 

Portar una vida vegetariana aporta molts beneficis com ara que les digestions són molt menys pesades, es dorm millor i, per tant, tens més energia, i ajuda a prevenir malalties com ara el colesterol, la leucèmia o el cancer de recte o de colon.

No menjar carn també aporta al vegetarià una satisfacció etico-moral basada en els drets dels animals i el principi d’igualtat entre l’animal i l’ésser humà.

Un altre benefici, que també es podria considerar una causa, són les parts econòmica i ecològica d’aquesta pràctica, ja que menjar carn és car i menjar cereals no ho és tant, i, a més, la FAO afirma que la carn és poc ecològica ja que l’aliment del bestiar comporta una important pèrdua de sòl i es malbaraten molts recursos, produint contaminació amb els pesticides.

La transició per a convertir-se en vegetarià ha de seguir uns passos per evitar riscos alimenticis o vitamínics, com ara la falta de ferro, la falta de calç, la falta de B12 o anèmia. El primer pas consisteix a deixar de menjar carn vermella (porc,vedella), a continuació s’ha de deixar de menjar carn blanca (pollastre, gall d’indi), més endavant es deixaria de menjar peix, seguidament es començaria l’habit de menjar elements naturals i integrals com per exemple el tofu, i, per últim, s’han de deixar de menjar els productes industrials.

Piràmide alimentària d'un vegetarià
http://www.webquest.hawaii.edu/kahihi/sciencedictionary/V/vegetarian.php

Com tot a la vida, amb els vegetarians també hi ha classificacions. Aquí us passo una taula amb els diferents tipus de vegetarians.



TIPUS DE VEGETARIANS
Animals terrestres i aus
Ous
Làctics
Mel
Peix
Aliments crus
Ovolactovegetarians
NO
SI
SI
SI
NO
------------
Lactovegetarians
NO
NO
SI
SI
NO
------------
Ovovegetarians
NO
SI
NO
SI
NO
------------
Vegans
NO
NO
NO
NO
NO
------------
Crudívors
NO
NO
NO
NO
NO
SI
Macrobiòtics
NO
NO
NO
NO
SI
------------

Per als que us estigueu plantejant fer-vos vegetarians, us passo un Llibre de receptes digital amb moltes receptes variades.


Vegetarians famosos
Alguns famosos vegetarians són aquests: Ghandi, Richard Gere, Rosseau, Leonardo da Vinci, Tom Cruise i Dalai Lama, entre d’altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada